Friday, April 22, 2011

Jenis Perempuan Yang Lelaki Menyampah



assalamualaikum....


tadi masa aku online pesbuk, ada la sorang hamba Allah nie post satu link dalam group yang aku join. aku pun klik la nak tengok menatang hape yang dia post tuh. dah abis baca aku rasa best siot, gelak sambiltumbukdinding aku baca. *ok, tipu*
atas sebab2 tertentu, aku telah men'delete' serba sedikit ayat2 yang aku rasa tak patut dipertontonkan kepada umum, yang biasa2 tu aku just potong jer...heee...ampa baca dan renung-renungkan lah yer..... ^_____^


1. Berambut perang..tak pun rambut kaler merah highlight sikit-sikit budget Avril   

2. Kau pintal-pintal rambut kat public dengan lidah terjelir-jelir..kau nak jadi pornstar eh?   

3. Snap gambar dari atas, buat duck face & kau upload kat Facebook..geli doh tengok..kalau 1 album nama kau, dalam tu semua muka itik kau. Muka penuh depan kamera..semuat-muat frame..bodoh   

4. Kau rasa comel bila kau type message 'ewww..jum lepak..busyan lorh...umah tadew orang..pakwe gie maen futsal pulark..busyan busyan! T__T' macam shit kau tahu tak   

5. Kau kerek bila kau makan kat fastfood ngan member-member kau..kau snap gamba sana-sini macam tempat tu tak de orang..annoying taek!   

6. Kau pakai baju nampak lurah dada pastu kau pegi jalan-jalan kat bandar..kau seronok lah abang misai pandang pastu tulis kat facebook 'nyampah nyew adew abang misai usya-usya kitew..tark syukew tark syukew larh' Perosak bahasa sial.   

7. Annoying doh tengok kau peluk laki or balak kau dekat public or shopping complex..kalau sangap sangat g rumah tumpangan RM30/nett   

8. Kau pakai tudung tapi kau pakai jeans yang abang misai dari jauh boleh nampak shape bontot kau yang jatuh tu..lagi-lagi kalau lepas duduk, terselit 'celapong' (celah ponggong)   

9. Macam shit bila kau tulis kat facebook yang kau tengah tension, tengah sakit perut, tengah happy..weh..asal time berak kau tak tulis sekali 'kitew tengah berak..syuke syuke ^__^'   

10. Kau saje ubah-ubah relationship status kat facebook..kononnye kau ni macam best kejap Single, kejap in relation, kejap open..asal kau tak bubuh 'I am Lesbian'   

11. Nyampah tahu tak kalau kau tak reti bawak barang shopping sendiri..padahal 2 3 plastik je..tu pun nak suruh balak kau..balak kau nyampah ok..bukan suka pun   

12. Sikit-sikit kau ngadu kat member-member kau yang kau ada stalker kat kelas, kat office..konon kau tak tahu nak buat ape..ape doh perangai kau    

13. Bila kau lepak ngan member yang hot stuff, hensem-hensem, kool, kau tak pulak nak tegur member kau yang pakai tudung serabai plus muka berminyak 'she's not my friends..please lah'   

14. Kau tenung-tenung mamat yang cam cool supaya mamat cam cool tu perasan kewujudan kau sambil buat muka tahi   

 15. Kau order makanan itu ini sebab gambar dekat menu cantik..tapi bila makan 3 4 sudu kau cakap tak sedap..lepas tu tak habis..lepas tu ngadu lapar..g makan kat tempat lain pulak..nak terajang muka kau siot   

16. Kau tak pandai buat tu, buat ni..tanak pegang tu, pegang ni..alasan kau kotor, jijik..habis sapa yang nak buat kan?    

17. Pakai tudung, baju kurung, manis..dalam wayang, dalam kereta, huih....bukan main sandar-sandar, peluk-peluk, ramas-ramas..baik tak payah pakai tu semua..selalu nampak kat highway   

18. Kau cerewet..kena buat semua benda macam kau nak..kalau tak sama macam kau nak, kau angin, kau merajuk, kau marah..cuba kalau kau buat kerja yang orang cerewet macam kau..muncung je mulut kau   

19. Kau merajuk ngan mak kau, kau merajuk ngan bapak kau, pakwe pun buat taek ngan kau..kau ngamok, marah, benci & merajuk..last-last kau decide kau bunuh diri..terjun dr bumbung Pavi..tapi tak mati pun..silap-silap kena buang keluarga..lagi shit hidup kau   

20. Lepak ngan sekutu gediks kau ketawa kuat kuat, buat onar..masing masing dressed up fancy nak mampos. Skali awek pakai tudung litup melintas korang pakat usya atas bawah atas bawah ramai2. pandangan jijik like 'eww she dont have style..yucks' emang gud gud la kau   

21. Mekap tebal ala ala mak ayam..atas mata tu dah macam pelangi..tambah plak bulu mata palsu..klip pah kip pah mata tu dah macam berus cat..kelopak mata tak larat nak angkat..cam sial.. satu level ngan bapok belakang lorong haji taib..   

22. Pakai baju sikit lagi nak nampak tutttt....pastuh snap gamba dari atas supaya nampak yg dalam baju tu... buat pulak muka bersyahwat sambil lidah terkeluar.. what the hell..saje menambah bilangan owang laki masuk narakka jahanam


23. Kau buat facebook ni macam medan memperagakan diri..kau upload beribu ribu gamba muka kau je sampai 10 album.. bila ade org puji kau jawab 'ala shayer tark syomel pown..beshe beshe jew' nyampah siot



 serius weh, selipar jamban aku lagi lawa.... (_ _")






ok, aku sangat setuju dengan link yang aku copy paste dari pesbuk nih.  siyes aku pun menyampah giler bila nampak geng2 nih, ntah hape2...realitinya memang ada golongan ni, aku sendiri pun selalu nampak.
pape hal credit to penebukkertas @ i-share.ws...




wassalam, sayonara.....





Sebagai Manusia Biasa, Kita Tak Terlepas Dari Semua Nie..



assalamualaikum...


ratnasyazana.blogspot.com



Kita selalu bertanya; Kenapa aku diuji?
Quran menjawab; ”Apakah manusia itu mengira bahawa mereka di biarkan sahaja mengatakan, Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar, dan sesungguhnya Dia mengetahui ...orang-orang yang berdusta”. (Surah al-Ankabut:2-3)

Kita bertanya; Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?
Quran menjawab; ”Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baikbagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”. ( Surah al-Baqarah:216)
Kita bertanya; Kenapa ujian seberat ini?
Quran menjawab; ”Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan
kesanggupannya.” ( Surah al-Baqarah: 286)

Kita bertanya; Kenapa kita rasa frust?
Quran menjawab;”Janganlah kamu bersikap lemah,dan janganlah kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman. (Surah Ali Imran: 139)

Kita bertanya; Bagaimana harus aku menghadapinya?
Quran menjawab; ”Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang kusyuk”.( Surah al-Baqarah: 45)

Kita bertanya; Kepada siapakah aku berharap?
Quran menjawab; ”Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripadaNya.
Hanya kepadaNya aku bertawakal. (Surah at-Taubah: 129)

Kita bertanya; Apa yang aku dapat daripada semua ujian ini?
Quran manjawab; ”Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin,
diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka”.( Surah at-Taubah: 11)

Kita berkata: Aku tak tahan!
Quran menjawab; ”.....dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah.Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yangkafir”(Surah Yusuf:12)

Kita berkata; Sampai bila aku akan merana begini
Quran menjawab; ”Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan”.
(Surah al-Insyirah: 5-6).

* Sudah jangan mengeluh lagi! Pergi baca Quran...




wassalam, sayonara...




Tuesday, April 19, 2011

TERSENTAP HATI MAK NAK!



 assalamualaikum...


macam baik jer tajuk? hee~
nie fb punyer kes nih...saja nak wat gimik sikit...
hari nie  boleh dikatakan 'hari ini dalam sejarah' la sebab first time aku baca status yang sangat menyentuh perasaan dan sanubariku, aduh! tapi tak tau la pulak status tu just di copy paste atau memang luahan hati si empunya status terbabit. first time aku baca, alamak aii cair kot kalau hang cakap betul2 macam tu depan aku.... (_ _")

yang sebelum2 nie orang buat status yang ayat2 jiwang bagai aku taw tu sumer tak lain tak bukan ayat copy paste jer, yela ayat diorang tu aku dah penah baca dah sebelum ni, nampak sangat la copy paste nyer yer dop? yang nie punya ayat aku tak penah dengaq or baca lagi, tapi tak taw la kot aku sorang jer yang tak tau...ehehehe..  *ok, jangan gelak kat aku! baling ngan selipar jamban kang...



"do not marry the women of your dreams, marry the mother of your children".




terharu hati mak nak! apa?? dah penah dengar ayat nie? biar la, janji aku baru dengar hari nie...wuwuw...
ok, sudah2 merepek, esok exam hang nak jawab apa? daaa....





wassalam, sayonara...




Sunday, April 17, 2011

ouh stress (T___T)

assalamualaikum...


ok, hari2 stress sudah menjelma...wuwuww...
kenapakah? sebabnya adalah dengan kehadiran 'incik exam'...hurmmm...sabor je lah...
  


tadi dalam pukul 4 petang aku sampai ke tanjung malim tercenta setelah bercuti selama 3 bulan  3 hari. mengikut perkiraan aku, dalam 4 bijik bas aku naik dari perlis sampai la ke tanjung malim nie... (O.o)

tapi tu la, walaupun sehari ja aku dapat bersama family, itulah nikmat yang tak terhingga sebagai seorang yang merantau mencari ilmu untuk kesenangan masa depan. boleh aku katakan, benda paling nikmat bagi seorang perantau, yang jauh dari kampung halaman tak kiralah merantau cari rezeki or belajaq adalah 'balik kampung'... (>__<)
cuba ampa bayangkan, kita balik kampung tengok muka mak ngan abah yang sentiasa dirindui, jumpa adik-beradik, tak lupa jugak muka kucing yang da lama ditinggalkan, nikmatnya hanya Allah yang tahu. T___T


Don't judge a book by its cover :)



kadang-kadang bila difikirkan balik, aku bersyukur sebab Allah s.w.t bagi peluang dekat aku untuk belajaq kat sini. dengan hidup dekat sinilah aku dapat rasa kenikmatan balik kampung jumpa keluarga dan hampir 100% aku hidup berdikari kat sini. kalau dulu makan minum abah ngan mak uruskan, kat sini semuanya sendiri. kalo ko tak berusaha cari makan alamatnya kebuloq la hang...satu lagi benda paling best sebagai perantau ni time balik kampung nak sambut raya. naik pulak bas kan, lepas tu pak cik driver pasang lagu dendang perantau...perghhh!!! layan habis...sedar2 ayaq mata meleleh dah...hakhak~ (gurau jer)   :)


ok, meh aku cerita balik apa yang gambaq ni tulis "hayatilah Ciptaan-Nya sebelum tidak sempat merasai anugerah yang tiada nilainya - balik kampung"...  :"(     *credit to google image*


ok, la..nak pi study dulu...ingat azam sem nih ratna syazana!!! doakan aku dapat dekan yer kengkawan suma...daaa...




wassalam, sayonara.....

Wednesday, April 13, 2011

kembali ke zaman retro

assalamualaikum......



Korang ok ke? Aku Alhamdulillah ok…entry nie aku nak citer pasal aku join kejohanan kursus olahraga upsi, tadi. Walaupun letih aku tetap gak nak buat entry pasal nie… (_ _) skang ni pun mata dah tak larat nak bukak. Esok kelas pukul 11, tapi aku da janji dengan kawan-kawan aku nak pi pukul 8 sebab nak setelkan kitorang punya pendaftaran subjek untuk semester depan.

Ok, berbalik pada cerita olahraga tadi nie, siyes memang aku teringat giler zaman sekolah dulu. Ada kaitan ngan tajuk ker? errr...ok, layan jer....
Sedih pun ada gak sebab rindu balik saat-saat tu. Tapi tu la, mustahil masa tu kembali semula. T__T




Kitorang gerak pukul 8 ke Stadium Proton City, stadium ni area kampus baru upsi yang belom siap lagi tu. Aku pi ngan keta member aku, dalam 5 orang semua. Sampai-sampai jer, terus daftar then makan… (^___^)

Aku nie bukan join acara apa pun, malas sebenarnya...huhu… Tapi aku join perbarisan. Teringat lak masa aku join pebarisan time sekolah dulu. Aku bawak banner bai, kiranya lepas mc umumkan keberangkatan  masuk kotinjen perbarisan, aku la yang masuk dulu. Dengan kebayanya, kasut tinggi lak tu, huish seram sejuk aku time tu. Tapi Alhamdulillah, semuanya berjalan ngan lancar.

Tadi kitornag punya tema warna hijau, memang fevret aku tuh, kitorang punya mascot lak caterpillar. Memang gempak arr…ngeh3.. :)


  *aku kawad macam robot!


Kitorang punya team perbarisan dapat tempat ke-2 daripada 5 team yang bertanding. Kira ok la tu an walaupun kitorang tewas dalam acara balapan….heee~ 
Emm, dalam pukul 4.15, kitorang pun balik. Tapi sebelum balik, wajib photoshoot dulu! :p Layannn…..


 member aku masuk acara 4x400 m...


 nie anak-anak caterpillar






 yang pink kaler n ayu tu akak tini... peace!









 member baik aku kat upsi. diorang la jadi kekuatan aku kat sini..sayang ampa eh.. :")


 ok, jangan tertipu, tu pinjam punya...heee~



sekian, wassalam...sayonara!!!

Saturday, April 9, 2011

siyes guwa penat la....




assalamualaikum....

lama rasanya x update blog...*em, memang lama pun... >.<
komitmen aku sebagai student nie memang sangat tinggi..terutamanya bab assignment...bukan aku jer, orang lain pun sama, kan2?..sebab tu la aku da lama x update blog...asal nak update jer, kengkawan ajak discussion, asal nak update jer kengkawan ajak pi sana pi sini...skang nie lagi dua minggu exam start...cuak jugak aku...sem lepas x lepas dekan, sem nie aku harap sangat2 dapat dekan...aku nak tunjuk dekat mak ngan abah aku yang aku x main2 kat sini..aku nak banggakan depa mudah-mudahan depa senang hati aku belajaq kat sini walaupun aku xdak depan mata depa...sob3! T__T


*sad


p/s mak abah, nanti kalau cek dapat dekan mak abah mai hantaq cek kat tanjong malim lagi noh...cek duduk umah sewa sem depan, boleh la mak abah mai tidoq umah cek...nak tidoq kat cameron highlands macam ari tu lagi bagus, cek x kisah punya...heee~






wassalam, sayonara.... (^_____^)