Monday, December 31, 2012

2012 yang awesome :)



assalamualaikum...


2012
tahun yang penuh dengan cabaran..
onak dan duri..
suka dan duka..
tawa dan riang..
tangis dan sedih
mencintai dan dicintai.. (eh??)
hehehe..
nanti aku update kisah aku dalam semester 5 ni..kadang-kadang macam kelakar pulak bila diingat balik.. :)

apa-apa pun Selamat Tahun Baru
selamat tinggal 2012
selamat datang 2013
semoga kamu baik-baik saja tahun ni..
dan laptop aku yang tersayang, please jangan buat hal lagi...
hahaha...ok byep!


dah 23 tahun umur aku..alhamdulillah :)




Friday, October 5, 2012

Bila terjatuh cinta tanpa sedar




Assalamualaikum



tipu la kalau ada yang cakap tak pernah dilamun cinta atau tak pernah sukakan someone. bagi aku la cinta ni datang dalam macam-macam cara, kadang-kadang kau sendiri tak sedar yang kau dilamun cinta sebenarnya. In case kau pergi pasar basah masa hujung minggu, masa kau tengah memikir nama ikan yang kau jumpa kat pasar tu tetiba mata kau terpandang seseorang yang dalam hati kau cakap "oh, shoo shuweeetttt". nak-nak pulak dia pun pandang kau, mula la verangan bagai nak rak. lepas tu kau senyum tak sudah sampai ke rumah. see? bagi aku la, ini dah dinamakan cinta. kehkehkeh..






 cerita ni takde kaitan dengan aku pun, tapi jujur aku cakap benda ni selalu je jadi dekat aku. kalau aku jumpa someone yang 'ada rupa' (contohnya), then dia pun bagi feedback yang baik dekat aku of course la dalam hati aku ni penuh dengan sekebun bunga. dah tu mula la berangan kalau kawin dengan dia mesti best ni, dapat anak comel-comel macam ayah dia..wakakaka (punya la tinggi imaginasi aku)



tapi....



benda-benda ni semua dalam angan-angan aku je. biasa la, manusia kan suka pada benda-benda yang cantik, walaupun berangan mesti la nak yang cantik jugak kan? jangan nak menipu la kalau ada yang cakap "beb, semalam aku berangan Kak Limah naik pelamin dengan aku, shooo shuweeeettt". kalau ada sape-sape yang cakap macam ni, bagi aku nombor tepon dia, aku nak belanja cendol semangkuk dua. serius!





bila dah angan-angan aku tu tak boleh dikawal sampai terberangan yang bukan-bukan, mula la aku muhasabah diri sendiri balik. aku bukak folder gambar sendiri dan aku tengok lama-lama gambar aku tu. aku akan cakap pada diri aku, layak ke aku nak berdampingan dengan orang-orang yang macam tu? nak ke orang-orang macam tu jadikan aku ni 'someone special' dalam hidup diorang? dalam Islam pun kita digalakkan memilih pasangan yang sekufu dengan kita, maksudnya yang sepadan dengan kita dari segi rupa, harta, pangkat dan sebagainya. tujuannya nak mengelakkan perkara yang tak diingini selepas kau kawin nanti. lepas tu aku kosongkan fikiran dan cakap pada diri sendiri "tak usah berangan nak menggapai bintang di langit andai tangan tak kesampaian,  mungkinkah aku boleh capai bulan yang setia menanti tanpa aku sedar?" :')




bagi yang 'termasuk' dalam angan-angan aku tu, aku mintak maaf ter'berangankan' korang, mungkin korang dah bahagia dengan pasangan masing-masing. sekarang ni aku tak kisah siapa pun jodoh aku janji sembahyangnya cukup 5 waktu dan boleh jadi suami yang baik kepada aku dan ayah yang terbaik buat anak-anak aku :)





*berangan nak kawin ke apa aku ni?*








hahahaha...ok, bye2!!!



Thursday, October 4, 2012

Subhanallah..maha suci-Mu Ya Rabb.

  


Assalamualaikum..






Subahanallah..maha suci-Mu ya Allah, yang maha menciptakan kami, hamba-hamba-Mu yang serba kekurangan.. sebak dan terharu tengok gambar ni, tenangnya muka hamba-Mu ini ya Allah..kurniakanlah keberkatan di dunia dan akhirat kepadanya serta kepada kami semua hamba-hamba-Mu yang kerdil ini..aminnn.. T__T




Saturday, September 29, 2012

Penyakit hati terhadap Allah S.W.T



Assalamualaikum...


 



Astagfirullah.... terbaca satu post ni dekat facebook then cepat-cepat aku download dan masukkan dalam blog. dalam banyak-banyak penyakit hati terhadap Allah s.w.t ni, tak sangka diri aku sendiri ada penyakit-penyakit tu walaupun tak semua. betapa sibuk dengan hal-hal seharian sampai tak sedar kita tergolong dalam kalangan orang yang mempunyai penyakit hati terhadap Allah s.w.t. semoga Allah s.w.t  yang Maha Penyanyang, Maha Pemurah serta Maha Pengampun mengampuni dosa-dosa aku, dosa ibu bapa aku dan dosa-dosa seluruh kaum muslimin dan muslimat. aminnnn ya Rabb.. :'(




Monday, August 13, 2012

Doa Lailatul Qadar





Assalamualaikum w.b.t..



sekarang dah memasuki zon akhir bulan ramadhan dimana dijanjikan satu malam yang dikenali sebagai lailatul qadar. jangan tulis atau cakap 'malam lailatul qadar' tau sebab aku tengok dalalm tibi itu hari ustaz tu cakap 'lailatul' maknanya 'malam' dalam bahasa arab. so kalau ditranslate kan ke bahasa melayu mesti bunyinya 'malam malam qadar', kan dah lewah tu..hewheww..sempena zon akhir bulan ramadhan ni tambah-tambah sepuluh malam terakhir ni moh le kite sama-sama aminkan doa ni, mudah-mudahan Allah s.w.t makbulkan bukan? bukankah terdapat tiga golongan yang doanya tidak akan ditolak oleh Allah s.w.t iaitu doa orang yang teraniaya, doa orang yang berpuasa serta doa orang yang sedang bermusafir.



amin ya rabbal a'laminn..



inilah perkongsian yang termampu aku buat, semoga Allah s.w.t mengabulkan doa aku, doa kita, dan doa seluruh kaum muslimin dan muslimat. Semoga Allah s.w.t juga memanjangkan umur kita untuk kembali bertemu dengan Ramadhan pada tahun hadapan. wassalam..




 Selamat Hari Raya  :')




Wednesday, June 27, 2012

Pelakon yang sesuai diimaginasi dalam Sunan Musafir




semalam baru dapatkan siri terakhir BAGAIKAN PUTERI - Sunan Musafir :'(






.... dan saya bayangkan beliau sebagai Laksamana Sunan : -




Laksamana Sunan dan Andika mungkin? : )






kenapa saya boleh minat hero melayu sebegini rupa ? ya, dia hero melayu, NAZIM OTHMAN. Adakah ini dinamakan cinta? eh??




OKbyee!








Friday, February 17, 2012

Puaka Pulau Pangkor (cerita hantu) - Part 2




assalamualaikum...



Ini semua serius ok? serius! seram pun ye jugak, kenapa seram itu nanti aku cerita. kalau nak tahu kenapa serius nah baca INI dulu.




bukan apa, ada yang nganjng aku cakap "eh, jadah apa entri kau tu? puaka la sangat! wakakaka". Takpe-takpe, kau gelak la puas-puas dulu ok -_-





kita sambung balik cerita hari tu. first aktiviti group aku (kumpulan 8), kitorang kena buat aktiviti Kem Kraf 2. ok, Kem Kraf 2 ni aktivitinya adalah memasak. aku ulang sekali lagi 'memasak'. tak habis-habis memasak je kerja aku, tapi kali ni memang happening and fun lah bak kata omputih. best masak dengan bebudak group aku yang majoriti lelaki ni. aku memula tu macam tak berapa konfiden sangat dengan bebudak ni, biasa la lelaki kan, selalu ke masuk dapur kat rumah tolong mak? boleh ke nak kupas bawang, kupas ubi kentang, siang ikan ayam segala-galanya lah. dah tu masa kat dapur tu semua nak tanya aku, nak buat apa ni kak? bawang ni potong macam mana? air ni nak bancuh macam mana kak? -_- 
tapi diorang memang cekap buat kerja, tup tap tup tap dah siap!






yang ni satu lagi benda yang agak 'puaka' jugak la. masa nak masak makan tengah hari tu, aku pergi la dekat sekumpulan bebudak lelaki kat bahagian belakang dapur, nak tengok apa yang diorang buat macam best je gaya. diorang tengah siang ikan rupanya, comel pulak aku tengok ^^ 
dah kebetulan aku takde kerja time tu aku mintak la ikan yang dah disiang, nak basuh. memula aku basuh sekor, basuh lagi, basuh lagi...yang sekor ni apsal lain macam je, seram sejuk dah aku. lepas tu tetiba pulak angin bertiup sepoi-sepoi bahasa, sayup-sayup je dengar dekat telinga aku, bulu roma toksah cakap la habis semua meremang dah, ahh, sudah!





aku tengok je ikan tu, tak berkelip mata aku tengok. dalam hati cakap 'apa la yang tak kena dengan ikan ni? macam ada something wrong somewhere la'. entah-entah ikan ni datang dari lubuk mana-mana ke.



-



-



-





sekali tengok ikan ni ada insang rupanya! yang perut dia takde la pulak. sekali berdekah aku ketawa. hakhakhak. memang puaka! kalau la aku buat camni kat rumah, mau menangis mak aku tengok. haishh, lelaki..lelaki...sebab tu la korang perlukan wanita untuk sempurnakan hidup korang *tetiba* ^^







***************************




aku sambung sikit lagi, yang ni aktiviti kedua kumpulan kitorang - Aktiviti Tali. tapi time ni aku dah tak sedap badan, nak demam aku syak. hidung dah soh seh soh seh, suara pun boleh tahan sengau jugak. badan aku memang alah sikit kalau pergi tempat baru, suhu lain sikit nak demam. 





 aktiviti tali ni ada tiga jenis, first abseiling, second free fall, third flying fox. tapi masa nak buat aktiviti tali ni aku tak teruja sangat, nak kata cuak pun tak jugak, ni sebab aku demam la ni. fikiran tak sama dengan realiti. ehh?




ni aktiviti abseiling, dia punya curam tu boleh tahan puaka jugak la -_-





sumpah curam bukit ni. curam sembilan puloh degree pulak tu. tapi yang peliknya aku boleh cool je kat atas tu, bukan aku nak berlagak ke apa tapi aku sendiri pun tak tahu apsal aku boleh cool time tu. biasanya aku memang cuak la tengok tempat-tempat curam, dah tu ada sorang abang fasilitator cakap kat aku 'cuba tengok bawah tuuuu'. aku tengok bawah lepas tu aku senyum, 'eh, boleh pulak dia senyum'. agak-agak dia pun hairan tengok muka konfiden aku. hahaha..

 



faktor aku demam sebenarnya ni, fikiran aku pun macam terawang-awang. alhamdulillah la takde apa-apa yang jadi dekat aku ^^



bro Naimmi (baju hitam) & sis Dyla (baju biru) ^^




Puaka Pulau Pangkor - Part 2




to be continued...


Wednesday, February 8, 2012

Puaka Pulau Pangkor (cerita hantu) - Part 1




assalamualaikum...kumm..kummm.. (bunyi bergema)




jom ambik mood seram dulu 






16 Januari 2012, kira-kira 200 orang pelajar termasuk fasilitator-fasilitator dan pensyarah bertolak ke Teluk Sekadeh, Pulau Pangkor. sebelum bertolak lagi dah ada segelintir pelajar yang tak nak pergi bila difikirkan balik kisah-kisah seram yang diceritakan berlaku disana, tak ketinggalan juga yang beriya-iya nak pergi, maybe diorang ni kuat semangat gamaknya. aku salah sorang yang tak nak pergi disebabkan kisah seram yang diorang cakap mesti terjadi punya, tak kiralah kau abang long ke abang ngah ke kak long kawasan ke mahupun orang biasa.




lebih kurang empat buah bas yang hantar kitorang dari kampus UPSI ke Teluk Muruh. sampai je kat sana kitorang dibawa ke Teluk Sekadeh pulak dengan bot nelayan. tengok muka ketat dengan rambut mengurai abang yang bawak bot tu dah mula terasa effect-effect seram dah. muka student toksah cerita la, pucat tak berdarah semuanya. 


senyuman nak menutup ketakutan



dah sampai ke Teluk Sekadeh, masing-masing kena buat tugas masing-masing mengikut setiap AJK yang dilantik. aku pulak terus ke bahagian dapur sementelah dilantik menjadi AJK makanan, tahu-tahu je aku kuat makan terus letak nama aku dekat AJK makanan. ada yang dirikan khemah, ada yang susun peralatan, ada yang mengarah sana mengarah sini, ada yang hidupkan generator, ada yang buat gajet, pendek kata semuanya 'busy'lah lepas selamat sampai ke Teluk Sekadeh yang ber....... err, ok..ok..




yang ni agak misteri jugak la terjadi dekat aku.. tengah-tengah dok mengupas bawang tetiba akak yang jadi ketua AJK makanan tu panggil aku. ahh, sudah! bawang ni tak payah kupas ke? ke dah cukup dah bawang ni? ke aku silap kupas bawang merah ni? mana tahu diorang nak pakai bawang putih je? macam-macam pertanyaan berlegar-legar dalam kepala hotak aku ni. sekali akak tu cakap :


Akak ketua : SYAZANA....??

Aku : errr...yuppp! can i help you sis ??? (terus keluar speaking aku)

Akak ketua : toksah nak english sangat laa...nak mintak tolong ni.

Aku : theehee..tolong amenda kak?

Akak ketua : tolong masakkan kuah buat makan tengah hari japgi haa..

Aku : lahh, tu je ke? 

Akak : ha'ah, masak untuk 200 ORANG ok? pastikan cukup dan semuanya dapat makan!

Aku : ........ pfffttt! I'll try my best akak  T_T

Akak ketua : oraittt !



sob..sob..sob..memang la aku selalu masak kat rumah, tapi untuk makan satu family je, ni sampai 200 orang masak aku! tapi takpe, ni SYAZANA anak incik HALIM la, takde sape pun yang  tak kenal  aku -_-




tumis sana tumis sini, tadaaaa..dah siap kuah aku. tapi akak tu cakap tak cukup untuk 200 orang makan, aku pun masak la sekali lagi. alhamdulillah, rasa lega sangat bila semua dapat makan. tapi aku tak sempat makan pun kuah tu, dah licin dah sampai akak ketua kena masak sekali lagi untuk yang belum makan. 




yang tak-boleh-belahnya time tengah masak kuah tu, ada abang fasilitator datang tengok aku masak lepas tu dia cakap, "tengok gaya dia masak, ada ciri-ciri keibuan la". lepas tu satu dapur pandang aku atas bawah! nak je aku masuk dalam kuah tu, nasib baik tak muat. nak puji pun puji la time aku tengah basuh pinggan ke, tengah kupas bawang ke, nasib baik tak lajak aku letak garam dalam kuah tu..hahaha








seram tak? seram tak?



Puaka Pulau Pangkor Part 1 




to be continued...




Sunday, February 5, 2012

Mari belajar berPHOTOSHOP bersama saya





assalamualaikum...


kepada pengguna photoscape tegar *terasa*, mesti pernah rasa rendah diri bukan kalau ada orang yang tanya macam ni "eh, kau edit pakai apa ni? PHOTOSHOP kewww ??? "



rasa nak lempang bertalu-talu je orang yang tanya tu kan, lebih-lebih lagi penambahan huruf 'w' yang melambangkan bahasa bapuk dan maknyah lorong Haji Taib kat kelumpo tu. kadang-kadang aku kesian betul dekat Haji Taib tu, tak pasal-pasal nama dia yang buruk.




saja je ni aku nak tunjuk hasil editing aku pakai photoshop, nak up-to-date sikit ahh, apa barang pakai photoscape derr?? zaman dah maju, maka kita sebagai rakyat Malaysia haruslah menggunakan Photoshop, untuk memajukan negara kita demi masa depan anak-anak kita ...








nah, saya sajikan hasil saya bertungkus-lumus ber'photoshop sebentar tadi :











p/s : lepas baca entri ber'ilmiah' ni korang ada rasa macam nak lempang sape-sape tak? 






silakan...




Monday, January 2, 2012

Lempang pakai ipad






ce tengok video nih...free free je kena lempang, pakai ipad pulak tu! tergelak kehkeh aku depan lappy ni haa..





sakit ke dikkk??? hahahahaha..






ok, babaiii




p/s : 2 hari lagi nak exam! ngeee..